Danas je Sre 08 Sep, 2010 01:55

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
par pitanja... 
Autoru Poruka
Oduzmi poeneDodaj poene
Korisnik

Pridružio se: Uto 08 Sep, 2009 17:41
Post par pitanja...
zanima me procedura oko kupovine preko interneta, naravno iz inostranstva...
uvek nadjem nesto dobro i jeftino u inostranstvu ali nemam pojma kako to da narucim... stvarno ne znam nista o tome...

kako preko E bay-a ili uopste, skoro sam hteo da kupim nesto od lika iz Holandije ali kako da mu platim iz srbije... otisao u Intesu i oni mi rekli da zakon ne dozvoljava slanje novca van drzave :!:

kako ako ipak narucim nesto da li to moze uopste da stigne u Srbiju... carina, granica, bla bla bla :D

da li postoji neki nacin da ja uplacujem preko Pay Pala jer je to najlaksi nacin za to...

ako ima neko ko je upucen u sve ovo i voljad da potrosi 3 sata da mi sve to objasni i prosvetli :D

hvala puno...

Ned 20 Sep, 2009 10:37
Oduzmi poeneDodaj poene
Korisnik

Pridružio se: Pet 24 Apr, 2009 18:12
Post Re: par pitanja...
kontaktiraj sandokana on se upravo tim stvarima bavi

Ned 20 Sep, 2009 21:47
Oduzmi poeneDodaj poene
Moderator foruma
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned 02 Mar, 2008 15:45
Post Re: par pitanja...
video sam temu, no nisam imao vremena i strpljenja za pisanje ovog posta... evo sad malo vise vremena, pa da nesto kazem o svemu sto je korisnik zeleo da zna, a pretpostavljam i siroki auditorijum koji prati ovaj forum. Pokusacu da budem sto kraci, posto iako sve jednostavno izgleda, nije bas tako...

Dakle, kao sto svi znamo, primenom nove tehnologije, tj interneta u ovom slucaju, postoji mogucnost da kupimo ono sto nam u nasoj zemlji nije dostupno, mozda jeftinije, ili pak ono sto nam nikad ne bi palo na pamet, ili nesto sto smo saznali da je moguce naci a bilo je u domenu najlepsih snova.

Ja licno ovaj vid kupovine(iz fotelje)koristim od 2003 godine, kad sam poceo malo da se interesujem za stvari koje mi nisu bile dostupne a jeftine. Usput sam dosta toga naucio, pa generalno mogu biti zadovoljan sto koristim internet za on line kupovinu. Takoreci drugi vid kupovine za mene i ne postoji u ovom trenutku, bukvalno skoro sve moze da se preko interneta nabavi.
Konkretno, koristim najcesce ebay.de kao web stranicu sa koje najcesce kupujem stvari.
Za neko idealno koriscenje on line kupovine u inostranstvu, najpre je bitno znanje jezika(zavisno od regiona u kome kupujete), mogucnost to sto zelite da kupite da platite, i da vam se to posalje na zeljenu adresu.

Kao sto svi znamo, najveci problem u celoj prici je placanje i slanje robe.Ovo prvo je devizni zakon RS ogranicio na pravna lica koja placaju robu u inostranstvu, i na mogucnost fizickim licima da plati nekoj firmi "nesto". Nama je u sustini kod ebay-a vazno to placanje, ali posto se veliki procenat interesantnih stvari nalazi u posedu fizickih lica, ta vrsta placanja iz nase zemlje nije moguca(govorim za bank transfer, tj uplatu na tekuci racun prodavca).
Druga vrsta i inace najprosirenija je PAY PAL, i sa ovim vidom placanja je problem bank transfera resen; Pay pal jos uvek zvanicno nije dosao u nasu zemlju kao servis, medjutim mnogi su se snasli kod nas i bez nekih vecih problema placaju.

Sledeci korak je da nadjete to sto vam se dopada ili sto ste planirali da kupite i izvrsite kupovinu. Kad se kupovina izvrsi, na kraju se sa prodavcem dogovara vrsta placanja, i kome se salje kupljeni proizvod.

Proizvodi kupljeni na ebay-u placeni bank transferom nisu "osigurani", tj. moze doci do situacije da platite ono sto ste kupili a da ga prodavac ne posalje ili se negde usput zagubi.
Proizvodi placeni pay palom su koliko-toliko osigurani, tj ukoliko ne dobijete proizvod koji ste platili, mozete se zaliti pay palu koji ce to istraziti i kao neki sudija odrediti da li je prodavac bio u pravu ili vi kao kupac. taj proces traje do mesec dana,i traje krace samo ukoliko se taj proizvod pojavi u medjuvremenu, ili prodavac vrati novac. U sustini ima dosta nekorektnosti i prevara, ali generalno je da to funkcionise odlicno i vlasniku donosi veliki novac od postavljanja oglasa i provizije na prodaje.

Pon 21 Sep, 2009 21:07
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ]